Friday, January 30, 2009

Belive it or Not

Anybody out there can explain this???...
Post your comments......





Big Head!!

You can see the excavator??...I think this people could lift up that heavy machine and throw it away.




68 comments:

Kay Stanford Jr Kastum said...

Tipu bah ni. Kau Gogle info dia.

Toyong said...

Kay-apa mcm mau kasi google info tu?

DocJjs said...

could it be...?

Toyong said...

DocJjis-what do you think?..

Ethel said...

Sure tipu one la. They Photoshop the pic saja tuh. :P

Puteri (Enuvung) Manisa said...

saya memang percaya, saya ada menonton documnentary dia di TV tempoh hari. lagipun nenek moyang saya pernah cerita yang orang zaman dahulu kala sangat besar-besar orangnya. boleh dikatakan mencapai awan kalau berdiri. awan dengan dataran kononnya rendah sahaja pada zaman dahulu. Oleh kerana manusia ini sangat jahat maka tuhan telah merendahkan taraf manusia dengan mengecilkan saiz manusia dan meninggikan jarak cakrawala dan dataran bumi.

Toyong said...

Enuvung-wah..banyak benda ko tau ni...syok oh ko!!...

ratu neronika said...

is that true? ya lah banyak kejadian aneh2 di dunia.. tak kita tahu pun mana benar mana palsu.. so terima semua apa yang ada, kerana sesuatu ilmu ada dimana saja...

Puteri (Enuvung) Manisa said...

bolehlah sikit-sikit. inilah kebaikkannya kalau suka mendengar cerita orang tua-tua dan mendapatkan maklumat melalui persekitaran. lagipun cerita nenek moyang bukan sekadar cerita tetapi berkaitan dengan kehidupan yang mereka pernah hidupi sebelum ini. bukan tahyul semata... sekarang cerita mereka itu sudah terbukti dengan penemuan arkeologi seperti itu. agaknya nenek moyang kita ni pernah berhijrah disana, kan dulu dunia ini pernah dibentuk kepada satu plat dataran.. cuma pada zaman sekarang ini dataran itu berpecah kepada kepulauan dan benua-benua. siuk belajar perkara seperti ini.

Toyong said...

Neronika-kau memang buli ba tapi ko malu2 saja..hehehe

Enuvung-..ya..sya pun pernah dngr orng tua2 cakap pasal saiz manusia zaman dahulu...wah!!..alangkah kecilnya kita sekarang..hehe...bnyk da pengetahuan ko ni...lain kali bole la sya tanya2 ko ni kan...pelapis orng2 tua ba ko ni..hehe

Puteri (Enuvung) Manisa said...

nenek saya kata orang dulu-dulu 7 depa tingginya. kalau dilihat gambar dan jangkaan saya, rangka manusia itu juga 7 depa tingginya.

ratu neronika said...

sejarah kolonisasi pasifik. d benua2 yang terppisahh huhu lum sa pernah dengar ada manusia sebesar itu,.,, kali keluarga jin heheeh.. ntah lah menurut arkeologi lah belum lagi bha dijumppa tu musim dulu, maybe itu buatan manusia saja mencipta rekod sebab banyak persoalan falsafah yang belum dijawab oleh semua perkara seperti ini, jadi kalau ada lah manusia seperti ini kenapa kita tidak dapat melihat bukti kukuh isi dan sesuatu kelaurga yang tinggal d mana2 benua seluruh kehidupan dunia, dan di planet lain pun belum dijumpai perkara seperti ini, manusia memang banyak andaian2 untuk membingungkan seuatu perkara yang luar biasa, dan ini lah manusia sekarang yang mudah pergaruh dan sma2 belum tahu apa kah PERKARA ini benar atau tidak, sama2 lah kita cuba cari kalau masih boleh jumpa lah.. ehheeh.. bagus ni kalau ada keluarga jin sampai sekrang... fuhhh.. konfiussssssssssssssssssss

Toyong said...

Enuvung-..saya ni lbh kurang 6 kaki ja tnggi sya...hehe..wah..besar2 orng dulu2 ni...tak payah panjat kelapa dorng tu kan...minta petik bulan dan bintang pun bole kali..hehe

Toyong said...

Neronika- jangan marah2 bha...hehe...daripada cerita2 ini la yg akan membawa para ahli sejarah atau saintis untuk mencari kesahihan sesuatu isu yang pelik semacam rangka manusia itu....jadi kita nanti kan saja la jawapan di akan datang..yang penting kita enjoy ja... :p

Puteri (Enuvung) Manisa said...

tidak perlu konfius keberadaan bukti kukuh akan keadaannya seperti itu sebab perkara seperti ini berlaku pada zaman dahulu kala berkemungkinan sebelum menara babel lagi. pernahkah saudari neronika terbaca tentang ular yang menipu hawa tu berkaki empat? kenapa ular sekarang ini tiada kaki dan mengelusur sahaja? itu sebab perjanjian Tuhan dengan keturunan ular dan keturunan perempuan tersebut. ataukah pernah nampak dan dengar tulang rangka dinosour, ceritanya dengan tulang rangka manusia tu lebih kurang iaitu kita tidak ada bukti kukuh samada benar atau tidak tapi kalau nampak tulang tu bolehkah kau menafikannya? mengikut kajian saintis usia arkeologi itu mendahului zaman nabi-nabi, tapi bagi saya semua itu tiada mustahil bagi tuhan. pernahkah saudari nika terfikir kenapa bahasa kita berbeza-beza? ini semua kerana kejahatan manusia yang hendak mahu setaraf Tuhan (sila baca Kejadian dalam Holy Bible) dengan membuat menara babel (nenek moyang saya pun ada cerita ini walaupun agama Labus). melihat perbuatan manusia itu maka diserak-serakkannya manusia ini diseluruh dunia dengan bahasa yang berbeza-beza supaya manusia tidak bersekongkol mengkhianati Tuhan lagi. Saya ingin memberitahu saudari saya bukan memandai-mandai membuat cerita atau menafsir yang bukan2 tetapi cerita nenek moyang adalah cerita kehidupan yang diperturunkan kepada cucu-cicit, secara bergenerasi dan bukan tahyul semata. masa dan waktu mengubah segala sesuatu, zaman serba moden ini membuat manusia semakin lupa akan zaman masa lampau, entah2 asal usul dan keturunan kita pun akan dilupai suatu hari nanti. kelemahan orang tua dulu-dulu adalah tidak ada sistem tulisan cuma melalui cara lisan shj mereka dpt menyampaikan cerita tersebut. oklah, berdasarkan topik ini dapatlah kita belajar menyelam kisah silam kalau begini..

Toyong, mari kita mengembara kejap ke masa silam bolehkah tu ah?? sambil kita jalan-jalan bah.. hehehe

Small Heart said...

'bout dis info..hmm...ya...mcm si Ethal ckp...Photoshop... With technology everyone can makes one like dat....U just need skills la..
Tapi...kalo tinguk "bible" (i'm a christian hehe) ada jua cerita2 yang kita sampai boleh andaikan memang orang dulu2 sangat giant! Any comment with the GOLIAT? Huhu...ndak kisah la kita ni skarang kicil uda ka atau besar ka..sebab kita suma ciptaan Tuhan kan...huhu...ya,manusia biasa mcm kita ni mmg teruja kepada benda2 yang kita rasa wired...mcm sia...hahaha...neway,its up to the one individual perception ba. No body blames you if u got different perception at all. Hehe.. Tengkiu..dats all from me. ^^v

Toyong said...

Enuvung-..jangan kamu begaduh dengan c Neronika sini blog saya ah..nanti saya jadi top ni..hahaha....kalau kita tngu balik d bible,Goliat pnya size kan besar..tapi kalah jga dngn Daud..hehe..

Bah..saya pun mau melancong d masa silam o kalau ada kesempatan...cuba ko cari travel agent yang bole bawa kita p masa silam,kalau ada saya pgi sama ko...hehehe..

Toyong said...

Small Heart-...ko pun minat jga cerita c Goliat ah..hehe...apa pun,kita sama2 la nanti kan kebenaran yg akan datang..hehe

ratu neronika said...

ehemm... hehhe serius juga ni... jan g tu bha... heheh kita sama2 masih belajarr heheh belum tau lai ni,.... hehehe maybe sa belum pakar mengkaji ni. heheh sa kaji sejarah yang diajar d ums ja.... hahahah belum lai ni .. silakak bah tu lecturee tidak ajar kami betul2 heheeh... bhaa apa punn sa sokong juga tu pasal yang ayat2 bible tu.. nga kuroynn poohh sa tidak sepaakar saudari puteri enuvung untuk mengucap kannya... apa punn benar juga tu yang ko cakapp.. bis sa ni punn masih mau belajarr juga tu.. sa sukung bhaa my frenn.... semua tu.. o ya pasal tulang besar tu.. hehehe ntah .. ooo sa pun percaya juga bha... biss macam tu chiken wing ayam tu... kena suntik terus bebesarrr.. kann ahhaah.. adus2 aku lucu bangatt...tu ayam.. tapi betul lah ...belum ada lagi sa pernah nampak bukti yang kukuh laaa.. harap2 semuaa ... kita manusiaa.... dapat mempelajariii.... dengan lebih dalam laii.. and kongsi... trima kasih ya baca ni pun ada ilmu masuk sudah,... hehehe...

- toyong,,, apa macam kau ok sudah kah... jan paning2 suda lah..bha sa sukung tu yang ko cakap si daud2 tu hehehe ... cari lagi bukti cepat...

Toyong said...

Neronika-..saya sentiasa ok bha..kamu jangan begaduh d sini ah...aku tak mau tngu bertarik-tarik rambut ni...huahahaha

Puteri (Enuvung) Manisa said...

kepada Small Heart, sekali lagi saya tegaskan gambar tu bukan Photoshop sebab saya pernah menonton dokumentary nya.

Toyong bukan mo begaduh ba tu tapi mo kasi paham orang ja bahawa tidak semua didunia ini dinafikan kebenarannya dan kita cuba untuk mendalami kehidupan pada masa2 lalu.

kepada saudari nika, minta maaf kalau cara penyampaian sy itu membuat saudari tidak senang. kita ini sama saja manusia biasa dan perlu belajar banyak perkara yang tidak pernah kita hidupi.

tapi ingatlah saudara/i semua bahawa segala sesuatu tidak ada yang mustahil bagi Tuhan Pencipta kita.

Sekian Terima Kasih

Toyong said...

Enuvung-..osorius ko banal kagi bo..hehe..apa pun orespek oku dikau tu varo pendirian..osukung oku sokoviai ie binoros nu..Dunia ini milikNya..

aku mau kongsi dngn ko satu hal..Ribut Greg D keningau dulu is '26.12.1996'.manakal Tsunami is '26.12.2004'..cuba ko tingu tu tarikh..kedua-dua bencana tu berlaku selepas ja kita rayakan hari krismas...

Puteri (Enuvung) Manisa said...

memanglah bah serius kalau mo luahkan pendapat.. kalau tidak, orang x mo ambil tau pun.

hehe.. hari mo kiamat sudah dekat bah toyong. Apapun kejadian Ribut dan Tsunami seperti ini selalunya dikaitkan dengan masa, waktu,Peredaran planet, peredaran plat tektonik bumi, faktor persekitaran, suhu dan geografi. Kadangkala saya terfikir kenapa Tuhan biarkan ribut tu melanda sesuatu tempat tu. tapi kalau dijangkau orang yang tinggal dikawasan yang kena itu sepertinya tidak menyenangkan hati tuhan dan rakyat.

ratu neronika said...

heloo kamu semua hehe.. isk isk mana ada begaduh ni toyong ko ni kan... semboronoh ja... jan fikir negatif tak baikk tau.... tak pasal ni semua yang ada kita crita d blogs ni bukan lah tempat begaduh ,, hehe.. sa cuma pun bagi yang sa tau ja.. yang lain2 boleh lah kalian2 semua tambah... bukan sa sorang ja yang pandai ni.. semua pun ada tahap kepintaran masing2.. so biarlah kita sentiasa mendapat informasi yang baru.. bukan untuk kita membidas antara satu sama lain.. tak pa lah kalau kita ni memang pakar,, atau sebahagian daripada penerbitan setiap berita yang ada... memang patut kitaa semua harus saling berkongsi ilmu.. dan bukan kedekut untuk kita terangkan yang sebenarnya.. bagus juga apa si puteri enuvung cakap... dengan pengetahuan dan pendiriannya dalam pengetahuannya.. kita anggapkan sebagai satu ilmu masuk,, saya pun menganggap bersyukur kerana masih berpeluan untukberkongsi dalam semua hal..

toyong, saya memang percaya setiap kejadian.. apa lagi yang ko cadang2 tu.. tapi nustradamus pula sudah mati,, boleh kah orang hidupkan dia kembali sebab ramalan dia dulu betul2 terjadi kan ... dia cakap 2012 dunia akan kiamat?? betul kah? cuba kamu semua boleh bagi pendapat masing2? hehe sa suka untuk mengetahuinya...

Toyong said...

Enuvung-..itu la sebaiknya..kita kena serious meluahkan pendapat...luas pengetahuan ko ni...1st time sya dngr tu pkataan plat tektonik tu..hehe..apa pun tuhan sudah rencanakan semuanya...

Toyong said...

Neronika-semua online ba ko kan..jangan ja lain2 yg ko p online ah..hahaha..

Puteri (Enuvung) Manisa said...

neronika.. si toyong sengaja kasi laga-laga kita bah tu.. baik kita kasi keronyok dia.. bertuah betul ni tanakwagu.. nasib saya tidak panggil dia ongkol-ongkol... hehehe toyong jan mare.. nanti lekas tua...

Toyong said...

Enuvung-..ai..mau keroyok ya...sya lari sana terongkongan la ni...kamu kejar saja..hahaha...tak marah jga ba...good boy ba ni..hahaha

ratu neronika said...

ya betul lah toyng,, kami kuruyuk ko sana... ko ni pandai ada crita pandai tiada... isk... ko bha ni mau kasi cakap2 sa tumbuk ko sana ahh unkel toyong.... heheeheh

Toyong said...

Neronika-..tumbuk saja..nanti saya balas dngan ciuman kasih sayang..huahahaha!!!

ratu neronika said...

toyng.. hemmm.. bha bahaya tumbukan ko.. niii... belum ada lesen hehe.. tak bha... be nakal2 beraakal ya.. sebelum ko jawab.. sa duluan cakap apa yg ko mau jawab.. "toyong said = tatap..." heheeheh kan toyong.. :) senyumm dulu donkk yang manis..

puteri enuvung.. u pakar lah i knw ko punya pikiran sangat meluas... biar pun ko bagi point2 saja tu.. sa faham sangat.. apa yang ko mau sampai kan,,, hope u always give kami banyak maklumat untuk kita share sama2 kan kawan22.. :)

ratu neronika said...

toyng.. hemmm.. bha bahaya tumbukan ko.. niii... belum ada lesen hehe.. tak bha... be nakal2 beraakal ya.. sebelum ko jawab.. sa duluan cakap apa yg ko mau jawab.. "toyong said = tatap..." heheeheh kan toyong.. :) senyumm dulu donkk yang manis..

puteri enuvung.. u pakar lah i knw ko punya pikiran sangat meluas... biar pun ko bagi point2 saja tu.. sa faham sangat.. apa yang ko mau sampai kan,,, hope u always give kami banyak maklumat untuk kita share sama2 kan kawan22.. :)

Puteri (Enuvung) Manisa said...

aik..inda aku tau kalau ini..

palan-palan kamu becium-ciuman bo limpas dulu saya... hehehe

Toyong said...

Neronika-..ya..ko mesti slalu ingt tu jawapan sya.."tatap"..hahaha

Toyong said...

Enuvung-...ya..mau palan2 kalau bercium..tdak ble cpat2..nanti tiada feel..hahaha..

*just kidding* :p

ratu neronika said...

em... aik nah bahaya.. nda bleh bercium ni kalau bukan yang punya milik kan toyng.. hehehe .. puteri main2 ja bha tu... . ko ni hehee.... ya lah tetap bohh.. kio toyong..

Toyong said...

Neronika- milik atau bukan milik..yang penting bahagia...hahaha

ratu neronika said...

toyong.. hahaah milik atau bukan milik yang penting bahagia.. kah.. bahaya lagi tu tahap... eya lah bha.. dari kau ja tu kan toyong... bhaa hah... jangan kama bukan milik.. bahay gia tu... curng haha.. selingkuhh waakkaakka... punya pacar lagi ya... hahahah :P........................ ppppppppppp

Toyong said...

Neronika- hak milik kerajaan..hahaha

ratu neronika said...

ya ka milik kerajaan.. kah ada denda lah tu.. heheh kena sgit motikah... kalau dusunn mah.. kalau kamu kenma apa... kena ramit kah hehehe.....jan lah bha tu.. mau juga bedalink2 .... kawin lu ahh.. ko sana... baru ko tau rasanya tuu.. macam d surga kali..sott

Toyong said...

Neronika- kami pun pnggl sogit jga..hahaha...ai?..mcm d syurga ka kalau da kawin??...adu..du...ni mesti kali2 da ko p syurga ni kan....apa la rasanya tu ah??..huahahahaha

ratu neronika said...

e ntah lah tu.,.. sa cakap macam d surga ja.. kali... bukan sa kali2 pg surga... andai aja bha tuu... ko ne.. ada saja iskk.. apa punn baik belajar lah dalam hidupp... jadi manusia baik.. tak paya kita... mau ada gaduh2 k

Toyong said...

Neronika- ko memang buli ba tapi ko malu2 saja..hahaha

Puteri (Enuvung) Manisa said...

ngam betul lah kalau kamu dua orang ni kena sogit.. Y Peace

Toyong said...

Enuvung- tak ngam kalau kami 2 yg kena sogit coz c Neronika ja yg sogit tu..saya lasu...hahaha... :p

Small Heart said...

wa...sia ketinggalan..!!! Apa gaduh2 ni..ekekeke...leks ba...Hahaha..
Enuvung..im not saying that dis kind of info is NOT TRUE....depends on the person whether u wanna believe it or not...I just mention that with a technology,everyone can make one like that..Dun believe? Try photoshop..haha...dulu2 punyia urang giant2 ma...i oredy mention it..owh...no one can blames u with Ur opinion..hehe..peace for bloggers!

TOYONG: cis...skolah minggu sia kana kasi cerita tu oleh guru skolah minggu sia..hahhaa

ratu neronika said...

adeii hhaha ya lah tu.. sogit and lasu.. is da different... emm peacee puteri enuvung... toyong.. ko suruh lah tu kawan2 koo d tpt kerja pg blogs.. kasi ramai ko punya kawan.. bagi lah banyak2 pendapat.. kamurang..

Toyong said...

Small Heart- jangn kamu gaduh d sini ah...sya tak mau tngu bertarik-tarik rambut ni..hahaha...guru skolah minggu sya dulu pun pernah cerita jga tentang isu ni...rajin pgi smbayang ni time budak2..haha..kena respect lagi sya ni dulu...hahaha..skrng ni..jarang da p smbayang..hehehe

Toyong said...

Neronika- "Linasu dilo tadu..tinodu dilo tulan...tinamis dilo tongus..kinilau rombituon"...hahaha

Small Heart said...

Toyong , sia ndak besa tarik2 rambut ni..sia besa gusti trus..hahaha...no lar..kidding...hehe

Puteri (Enuvung) Manisa said...

thats true small heart.. memang zaman sekarang serba moden dengan teknologi photoshopnya.. saya sendiri pun orang IT bah.. i can do everything with photoshop too.. memang tidak dinafikan kesahihan gambar2 seperti itu samada betul atau tidak. isu rangka manusia terbesar ini juga dipersoalkan diinternet.. cuba korang search at the google.. but one things saya percaya kewujudan manusia giant pada zaman dahulu kala walaupun gambar itu cuma buatan photoshop sekalipun..

seronok dengar cerita waktu bebudak dulu.. masuk sekolah minggu dengar guru sekolah minggu bercerita.. masuk rumah makbapa, nenek bercerita...

Toyong said...

Small Heart-wah..bahaya ko ni..trus smack down ah..hahaha...

Toyong said...

Enuvung- ko la pelapis pencerita kpada budak2 skrng...bnyk tangon ko tau dan sangat berpengalaman..hehe

Small Heart said...

Enuvung , Btul tu.. Good2! Support IT..haha... IT bhgian apa ko..? mana tau ada sia minta tunjuk ajar..hihi....gentuyung...Smack down ja ko sana..slalu tinguk gusti halus ka..Hahahahaa...deih..tpt chat suda sini c toyong punya thread...haha..ndak pa yg pting gumbira kita

Toyong said...

Small Heart- ai na...tak pernah tngu gusti halus da skrng ni..insaf sdah ni..hahaha

ya..truskan chat di sini..gumbira rasanya..hehe

Puteri (Enuvung) Manisa said...

Small Heart.. Saya Program Sistem no.1 (Programmer ler kakasan), Designer photoshop multimedia no.2 dan Networking no.3 dan Animasi no.4 sedikit ja tau tentang ini... Haya.. di internet sekarang kan semua ada ko search ja microsoft.com semua ada sana...

Toyong... saya ni generasi yang lebih kurang hampir pupus sudah bah ni.. macam tu tulang manusia juga hampir mau reput sudah... kalau dah reput, orang pun tidak akan dapat kesan lagi dan tinggal cerita dan akhirnya tidak ada lagi cerita sudah.... hahaha.. adih terlebih sudah ni kali... siou

Toyong said...

Enuvung- wah..programmer pla ko ni..cuba ko ksi program balik sya pnya otak ni..tak brapa lancar da ba..hehe...ko la generasi yg terulung skrng..tahan lasak dan tahan tukul...hehe

Small Heart said...

ba..ngam tu enuvung...google pun kadang2 teda guna..overload information..sia pla focus sistem ni...mmg major sia la tu sistem..nanti kita betukar2 koding la.hahah..format utak c toyong..ekeekeke

Toyong said...

Small Heart- mau kena format seluruhnya ni..huahaha

D.L Sumunie said...

Bagus topik ini. Saya suka tapi baru hari ini ternampak terlintas hati nak komen. Saya percaya pada saiz manusia zaman dahulu kala. Kalau toyong pernah pergi pamiran tamadun islam lihat saja pedang nabi muhammad. kalau pernah tengok gambar atau datang ker Jurusalem ada tapak kaki nabi isa mmg saiz besar. Di malaysia sendiri kubur panjang ada ditemui di negeri sebelah utara semenanjung kalau tak silap di kedah. Saya tidak kaji tapi amat jarang ahli arkeologi berbohong kerana mereka ada etika kerja dalam memberikan maklumat benar kepada manusia. bila nampak post ini saya rasa saya perlu baca lebih banyak. terimakasih toyong kalau ada masa nanti saya akan cuba cari maklumat yang boleh dipercayai tentang saiz manusia zaman dahulu kala.

Toyong said...

D.L sumunie- bah..nanti ko da dpt maklumat ko kasi post ar..nanti sya pun mau baca....sama2 kita gain knowledge...

Puteri (Enuvung) Manisa said...

Toyong yang ini adalah penemuan yang terkini iaitu di Kenya. Sebenarnya, dimana-mana tempat pun ada tapak sejarah manusia terbesar ini sebab dunia pada zaman dahulu kalau hanya satu plat dataran cuma sekarang ini sudah dipecah-pecahkan kepada kepulauan kerana pergerakkan plat tektonik didalam teras bumi.


http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Bmdua/20090308101402/Article/index_html

Puteri (Enuvung) Manisa said...

Small Heart... hahaha... entahlah apa akan jadi kalau kena program habis si toyong tu... jadi manusia ke masa depan dan ke belakang kali... hehehe... terus, kalau dia imbas masa silam dia boleh nampaklah manusia dulu2, bintang dan apa sahaja yang besar2. Kemudian kalau dia kemasa hadapan, dia nampaklah kali manusia zaman itu yang mutan, jadi separuh robot dan manusia. binatang peliharaan pun semua diperbuat daripada bahan2 yang tidak mati... hahahaha... jadi dahsyatlah si toyong lepas kena program oleh kita dua orang...hahaha

Toyong said...

Enuvung- terima kasih untuk maklumat itu....

Bah..cepat2 la kamu kasi program saya...membawa keuntungan,keseronokian dan kebahagiaan jga ni...hahahahaha

Small Heart said...

Enuvung..meh nanti kita buat planning architecture untuk program c toyong...nightmare ko nanti toyong..hahaha...

Toyong said...

Small Heart- nightmare pun nightmare la..yang penting bahagia..hahaha

Puteri (Enuvung) Manisa said...

hahaha... small heart si toyong macam pasrah sudah tu yang dirinya akan dikasi program hehehe... jgn ko gitu toyong..

Toyong said...

Enuvung-bkn pasrah tapi berserah untk d programkan...hahahaah..rileks ko Puteri..hehe